Aspiring Matriarch (holyfant) wrote in literatuur,
Aspiring Matriarch
holyfant
literatuur

Poolijs - Ruth LastersTussen alle opgelegde boeken van 1e bach Taal- en Letterkunde heb ik toch nog de tijd gevonden om het mij veelvuldig aangerade debuut van Ruth Lasters, "Poolijs", te lezen. De strakke, lege zwartheid van de cover is al een indicatie van wat je tussen de eerste en de laatste bladzijde zal vinden: niets.

Poolijs gaat over dolende zielen, die misschien af en toe elkaar tegenkomen maar steeds afketsen op elkaars ijskoude oppervlakte. De twee hoofdpersonages zijn Lucy, een intelligente maar compleet afgestompte jonge vrouw die haar leven vult met iPods op shuffle en schaatsen verhuren op de ijspiste, en Yves, een eeuwige student die zich traint in het mislukken en een vreemde obsessie heeft met geluid en stemmen, die hij kan oproepen in zijn adamsappel. De twee zijn een koppel, maar weten hoegenaamd niets van elkaar. In Poolijs praten zij, schijnbaar mét elkaar maar in werkelijkheid over elkaar, en komt de lezer steeds meer te weten over hun eigenaardigheden (hun mislukkingen, hun leegte). Een ander personage is Anka, een docente kunstgeschiedenis voor doven, die gelooft in het weinig weten van iemand (maar net op die manier heel veel weet van Yves). Het rigide schema van het boek wordt volgehouden tot het einde: de afwisseling van het standpunt van Yves en Lucy, met daartussen, in een ander lettertype (in een andere wereld), een kunstenaar die alleen staat op een ijsvlakte. Het ijs en de kou blijven stille, zwijgzame constanten in dit boek over leegte.

Het kan voor een lezer van Poolijs vervelend worden dat er niets schijnt te gebeuren, maar al snel kom je erachter waarom dat zo is. Het banale einde, het gladmaken van oppervlakkige ijskrassen in het leven van de personages, het zwarte gat - het draagt allemaal bij tot de impact van dit boek, dat ik ten zeerste aanraad aan iedereen die houdt en huivert van de menselijke vergankelijkheid.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments