The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote in literatuur,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie
literatuur

Josef Bor – Requiem Theresienstadt (06-032)

Photobucket - Video and Image HostingJosef Bor – Requiem Theresienstadt (06-032)

Tijdens de tweede wereldoorlog wonen er in het getto van Theresienstadt vele joodse kunstenaars. Dirigent Rafael Schächter komt op een idee. Hij wil een orkest en een koor vormen om samen het Requiem van Verdi in te studeren. Het blijkt een strohalm te worden voor velen. Er is hoop, ze hebben een reden om verder te gaan. De dirigent weet op een gegevens zelfs de nazi’s zo ver te krijgen dat ze voor hun transporten rekening houden met de samenstelling van het orkest en koor.

Onvermijdelijk verliezen ze tussen repetities meerdere kunstenaars, is het zoeken naar solisten een zware taak, maar de dirigent heeft een dagvulling gevonden die hem helpt te overleven. De uitvoering wordt zwaar. De nazi’s, zelfs Eichmann is aanwezig, dwingen de muzikanten het requiem in te korten. Optreden voor hun beulen is een erg moeilijke taak.

Indrukwekkend verhaal, ik liep ooit in Theresin, zoals de plaats tegenwoordig (waarschijnlijk toen ook al wel) in Tsjechië heet. Ik probeer dan ook voortdurend het verhaal te plaatsen. Niet eenvoudig. Wat ook een stuk eenvoudiger zou zijn geweest is wanneer ik de muziek goed zou kennen. Vele stukken van het boek gingen geheel of gedeeltelijk langs me heen, omdat ik de betekenis van bepaalde stukken niet kan duiden. Jammer, ik denk dat het voor de echte klassieke muziekliefhebbers een erg mooi boek is.

Nummer: 06-032
Titel: Requiem Theresienstadt (Terezinske rekviem)
Auteur: Josef Bor
Taal: Nederlands (Oorspr.: Tsjechisch)
Jaar: 1963
# Pagina’s: 127 (5320)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-284-2152-1
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments